Friday, March 20, 2009

Ranking SPM 2008 & Percubaan SPM 2008

Dipetik daripada blog http://paradoxanas.blogspot.com/ milik akh annas faris, senior aku.

So, comparison ni sangat menarik untuk diperhatikan. KISAS yang menduduki tempat ke-30 semasa percubaan 2008, kedudukan yang amat jauh daripada top 10. Kemudian, semasa SPM sebenar berjaya menduduki tempat ke-2. Apakah penyebabnya?? Dan ada juga sbp lain yang mnduduki top10 semasa percubaan, tetapi gagal mencapainya semula ketika SPM sebenar.(tetapi isu ini jangan dibincangkan kerana ia adalah mengenai urusan sekolah lain)

So, kenapa KISAS sebegitu? Adakah pemarkahan yang amat tegas oleh guru2 KISAS? Adakah pelajar KISAS suka main2, malas belajar, senang cite, ' take for granted' la tyme percubaan ni? Ataupun pelajar KISAS ini suka tunjuk power, mknanye tyme percubaan saje xnak tunjuk taring, dah SPM baru nk tnjuk taring? Ataupun ada sebab lain yang tidak boleh diterangkan secara saintifik, berhubungkait dengan kuasa Yang Maha Esa atas sebab2 tertentu?

Walauape2 pon, congrats kpd pelajar2 SASER yang berjaya memenangi ranking 1st SBP untuk SPM sebenar untuk tahun ke-3 berturut-turut! Kami KISAS, akan pastikan mengambil semula ranking tersebut untuk tahun2 seterusnya, InsyaAllah~ Persaingan sihat..

SPM 08







Pos. SBP Straight A (%) GPK
1 SM SAINS SEREMBAN 37.21 1.612
2 KOLEJ ISLAM SULTAN ALAM SHAH 30.96 1.68
3 SM SAINS ALAM SHAH 35.06 1.754
4 SM SAINS MUAR 30.15 1.834
5 SM SAINS KUALA TERENGGANU 32.71 1.841
6 SBP INTEGRASI GOMBAK 18.5 1.883
7 SM SAINS JOHOR 23.08 1.906
8 KOLEJ TUNKU KURSHIAH 36.43 1.93
9 SBP INTEGRASI RAWANG 14.11 1.951
10 SM SAINS SERI PUTERI 20.11 1.979




SPM Trial 2008





1 SMS TENGKU MUHAMMAD FARIS PETRA 6.38 2.633
2 SM SAINS ALAM SHAH 5.54 2.769
3 KOLEJ TUNKU KURSHIAH 17.86 2.876
4 SBP INTEGRASI RAWANG 7.41 2.952
5 SM SAINS SEREMBAN 5.81 2.991
6 SM SAINS HULU SELANGOR 8.93 3.024
7 SM SAINS JOHOR 5.59 3.069
8 SEKOLAH SULTAN ALAM SHAH 6.63 3.081
9 SEKOLAH TUN FATIMAH 5.92 3.122
10 KOLEJ MELAYU KUALA KANGSAR 8.7 3.143
30 KOLEJ ISLAM SULTAN ALAM SHAH 0 3.534

8 comments:

ainazirah said...

Trial SPM baru nak tunjuk taring??, malas blaja?? (ciss, even aku cam byk tdow tyme f5 - letih wat omwok weyh, haa~~)

lawak r~ (ker ko wat gitu?? haa~) aku trial bermati2an - itu pun, still bio x A1 (BI xmo cter la.. spe A?? spe2??)

hahaha~~

p/s: syukur alhamdulillah spm cemerlang.. huhu~~ tahniah gak la eh pakcik.. haha~

ainazirah said...

eh silap lak 1st tuh..SPm bukan trial spm..

awe said...

tu ah..
sbb ade sorg pacik tu ms trial xdpt num 1
bila spm sebenar bru tunjuk taring fpt num 1
dahsyat woo

ape2 pon..tahniah..!

mynmeisazm :) said...

la..
btul la aku mmg malas blaja..
kah3..
trial take for granted la jgk..
tp study la jgk walopun x byk ek.
haha.
yg penting habiskan bace.
kalo x abis jgn arap nk tido..
hehe

Anonymous said...

knape dr no 30 trus dpt no 2.
jwpn rngkas.
"TAKDIR"

Saifullah [SwordOfAllah] said...

ecah,
tp ak mmg sket glew blaja tyme trial,
sebok gler.. haha~
tu la trok gak..

awe,
alaa.. bkn ppe sgt pown, ranking tu random je ler~ hehe.
sorg tu lg laa, sebok ngn jwtn dy pon str8 a1 gak!! tahniah2~

azam,
haha..
ko mmg ler azam,
gifted, blaja sket dr ak,
pnde mlmpau2 lak tuh! haha..

anonymous,
takdir??..
btul2, takdir Allah slps ikhtiar~

Annas Alias said...

org kate hero kalah dulu menang kemudian. kisas gune prinsip tu kot. har2...

Saifullah [SwordOfAllah] said...

annas genius,
mm.. btol gak kot,
bkn dak2 kisas je gne prinsip tuh,
ckgu2 pon sme gak ak rse.
thnx ya ckgu2!!