Wednesday, June 10, 2009

Pengangguran:Siapa bersalah?

Nak cite satu masalah besar masyarakat kite hari ini, PENGANGGURAN.

Kisah ini mengenai syarikat abah saya. Baru-baru ini, abahku memerlukan seorang Residential Engineer(RE). Kerja RE ini adalah wakil engineer di tapak kerja(dipanggil site). Kerja RE ini berbeza dengan Design Engineer(DE), DE bekerja di pejabat yang selesa, tidak bising, ade air-cond dan dsb yg selesa2. RE kerja di tengah2 panas, penuh dgn habuk, bising dengan brbagai2 bunyi. Senang cite, RE kerja x selesa, DE kerja selesa.

So, untuk mencari seorang RE, abahku pun bukaklah tawaran mana2 engineer yang mahu mendapatkan kerja. Lalu, dalam 1-2 minggu ni ade la 3 orang engineer datang untuk ditemubual, mahu mendapatkan kerja sebagai engineer.
Tapi, malangnya, ketiga-tiga tidak memuaskan hati abahku. Alasannya. "Saya mahu bekerja sebagai DE, saya tidak mahu RE. " Walaupun tidak dinyatakan sebabnya, terdapat unsur2 memilih+cerewet dalam diri diorang ini. Orang nak bagi kerja, memilih la pulak.

So, "Pengangguran:Siapa bersalah?".. Peluang kerja itu ada, tetapi yang mahu kerja tu memilih+cerewet la pulak.
Jadi, betullah kata orang sifat memilih dalam kalangan masyarakat hari ini merupakan antara faktor pengangguran kan.

10 comments:

so.enzyme said...

akuuu tidak bersalah..

AxL VoGa said...

Emm, aku pun rase kebanyakan kite memilih kerja sbnrnye..and aku mngaku nnti aku nak keje pun, aku rase aku akan choosy jugak..tapi bile x dpt, xsmestinye kena stop cari, aku akan cari smpai dapat, Insyaallah..yg pasti, yes, aku bakal jadi graduan yang memilih kerje..kot..haha..

~hafiz~ said...

weh ckp kt ayh ko...
ak nk keje tuh...
tp kene tggu lme sket r..haha

areyouserius said...

biaselah orang melayu kite...

Annas Alias said...

hmmm, salah siape ek? seme org ade wat salah kan? (ape aku ngarut nih?)

pd pdgn aku, aku rase due2 pihak ade salah masing2. tp, sape r aku kan nk bg pdpt....

Firas said...

dr care pnulisan cam tau je nak suro salahkan sape...
huhuhu
btul gak kan

anyways, if a Malay without Islam,
it will b hard 4 him to be good.
Betul tak?
hehehe saje, juz an opinion.

Saifullah [SwordOfAllah] said...

2firas,
btul tuh!
Melayu mulie krn Islam,
kalo Islam x dtg dulu2,
Melayu still lg Hindu-Buddha yang hidup rendah tamadunnye~

ainazirah said...

kes camni.. ntahla~

lame2 nnti, silap haribulan jd kes tuding2 jari lak.. haha

tp aku rse kes twrn keje abah ko uh.. ak plek, asal org2 yg brkenaan tu pi interview keje yg diorg xnak? haha~

Saifullah [SwordOfAllah] said...

ecah,
senanye utk intview tuh, abah ak juz bkak twrn utk ngineer, x khusus ngieen jnis ape.
then tyme intview tuh bru abah ak ckp dy prlukan RE.

~cik zue~ said...

isk3.. ni semua salah ko!!! kan33??
hahaa..

payah gak nak cakap..
yolla.. eden blum koje lagi!!

ikut logic akal.. mana ade keja yg sng maa!!