Wednesday, January 21, 2009

Malaysia IBS International Exhibition(MiIE 09')(21.01.09)

Hari ni(21.01.09) ak tlh m'hadiri satu pameran kejuruteraan brkaitan Civil n Structure kt Cheras, nme pameran tu 'Malaysia IBS International Exhibition. SO, ak ade msk seminar die(walopn seminar tu utk engineer je..) ikot bpk ak. Then, nk kongsi sket rr..

Dlm seminar tu die trgkn psl IBS, short form bg Industrialised Building System. Sistem ni merupakan sistem pmbinaan bgnn secare baru di Malaysia(sbb dh diperkenalkn lme kt luar negare). Sistem pmbinaan dgn care ni dye mnyiapkn part2 bgnn kt prsekitaran yg dikawal(cnthnye kilang) samada in/off site, then dipasang mcm psg lego part2 tuh. Pndek kate teknik psg siap rr...

Compared tu conventional method(care lame), care lme tu mmrlukn sumer bnde dibuat kt site, dn kburukn care lme ni mmrlukn ramai buruh, t'utame buruh luar(endon~) sbb sume bnde nk wt kt tpk pmbinann kn.. So, kbaikn care IBS ni dpt mgurgkn buruh luar, cepat siap, kualiti lbey.. Tp teknik IBS ni lbey mhl, sbb nk kne ade kilang(tmpt manufacturer)..

So, spe2 nk amek civil engine, kne la taw psl IBS ni, sbb consultant engineer yg bley wt dgn care IBS kt M'sia amtla sket.. Sdgkn kerajaan nk semua bgnn kt M'sia gunekn care IBS ni!

Dats all~

2 comments:

ainazirah said...

civil engin.? mak aku kate bidang nih amat padat & sendat di M'sia, klu btul2 terer baru ade harapan nk jadik engineer (xpe, ko org hebat, ahakz!) klu x, end up jd lecturer (cam mak aku)..hehe...act, mak aku x smbung engin mse wat master, dier smbung human resource..phd pun x smbung engin dh..

Saifullah [SwordOfAllah] said...

laaa...
ko ni, mruntuhkn moral ak,
hahaha~
xpe2, ak akn survey lg~
doakn ak dpt course yg t'baek!