Thursday, February 12, 2009

Adab ketika sedang belajar.

INsyaAllah kali ni nk kongsi lagi ilmu yg ak dpt dr pondok baitul Qura'. Terime kasih kepada Ust Zul, abg/ust Yasar dan abg2 pondok yg dh mngajar dn mmberi qudawah hasanah kpd kami, semoga Allah merahmati kalian.( format yg ust ajar sblom mnympaikn ilmu).

Ok, kali ni ak nk kongsi psl adab2 semasa sedang belajar, samada semase guru ade di depan atwpon belajar sndiri2 mahupon study group. Sblom ni ak dh kongsi ttg adab dgn guru, so ni pon lbh kurang la, tp lbh general. Adab2 ni pntg utk kite dpt kbrkatan dr Allah sbg sumber ilmu dn dr ilmu tu sndiri.

1st skali, pastikan kite melaksanakan sunnah sebnyk yg mgkn ketike sdng belajar. Antaranya b'sugi. Care sunnah b'sugi ialah mule dr gigi kanan, pstu gigi kiri, pstu gigi tgh, pstu lelangit, last skali lidah. Tu care yg nabi ajar mgikut para Ulama'. Sunnah len yg bole dibuat ketika sedng bljr tutup kepale ngn kopiah, sgkok ke.. Lbh afdhal b'serban bg laki2. Selain tu, b'wangi2-an dn sebagainya. Ingat! Sebnyak mne sunnah yg bole diamalkn ketike sdng belajar, amalkan!

Then, jage adab sesame rakan! Jgn lbh2 b'gurau ketike belajar brsame2 rkn, urut kwn kalo nmpk t'sgguk2. Nmpk cm kecik, tp ade point kat situ. Jgn igt kalo kite jage adab ngn kwn tyme tgh blaja, kite dpt pahala baik ngn kwn jer. Tp, kite akn dpt gak kbrkatan dr ilmu tu sndiri.

Selain tuh, pastikan sntiase dlm keadaan wudhu tyme tgh belaja. Ni sunnah nabi dn amalan para Ulama'.

Last skali, jage adab ngn buku. Ni la yg plg jarang kite buat. Islam dh mggariskn adab kite ngn buku, tetapi trlalu rame antare kite yg x ambil berat lgsng psl adab ngn kitab nih. Pntgnya buku ni sbb dlm buku tu la adanya ilmu2 Allah. Kalo kite nk ilmu tuh, mst la adab dye sbb ilmu tu drpd Allah. Allah mnjage ilmunye, dn mmberi kpd brgsiapa yg mnjage adab ngn ilmu. So, antare yg ak dpt.. (1) buku2 mst diletakkn tmpt yg tggi, (2) bwk buku baik2, kalo bole peluk buku, jgn bwk lg bwh dr paras pinggang.(3) Dilarang mltk brg2 len ats buku ilmu, cm alat tulis, kalkulator dll. Tu je yg ak igt. Igt, walopn penulis buku tu org kafir, tp ilmu tu ttp ilmu Allah.

Alhamdulillah, ni je la yg bole ak kgsi.. Harap b'manfaat wt pmbace2. Igt! Ilmu milik Allah, dlm usahe utk mndptkn ilmu tuh, ade adabnya. Brgsiapa yg mnjage adab tu, insyaAllah dye akn dpt peroleh ilmu tu dgn kbrkatan Allah, bkn istidraj Allah...

2 comments:

mynmeisazm :) said...

uhh...dulu time aku still duk kampung lg,
time aku kecik.
slalu aku pijak kitab atuk aku...
padan la smpai skrg x pandai2 :P

Saifullah [SwordOfAllah] said...

tp ak tgok ko pnde jer! cbe bygkn kalo ko x pijak buku tu dlu, mst genius gler skng! haha~