Monday, February 23, 2009

Mana Negara Islam??

Berikut merupakan list top 10 negara-negara yang terbersih di dunia, analisis ini dijalankan oleh University of Colombia. Listnye seperti berikut :

(1) Finland
(2) Norway
(3) Sweden
(4) Iceland
(5)Canada
(6)Swirtzerland
(7)Austria
(8)Australia
(9)New Zealand
(10)Ireland.

Itu antara kajian yg dijalankan oleh University of Colombia. Banyak lagi kajian lain yang dijalankan oleh banyak agensi lain, dan kebanyakannya menampilkan keputusan yang lebih kurang sama. Jadi timbul satu persoalan, di manakah negara2 Islam?? Bukankah Islam amat menitik beratkan kebersihan dalam kehidupan seharian?? Kita nak salahkan siapa? Kerajaan? Pihak berkuasa? Rakyat? Orang-orang agama? Tepuk dada, tanya iman..

List tersebut merupakan top 10 cleanest countries in the world, bukan top 10 most beautiful world. So, kita tidak bolehlah nak kata, " boleh laa.. negara dorg mmg dh semula jadi cantik, bukit bukau lah, tasik lah, rumput hijau.. negara Islam pdg pasir je bnyk.. ". Kajian itu dijalankan untuk melihat kebersihan negara, bukan untuk mengkaji pemandangan cantik sesuatu negara.

5 comments:

@deyLL@ said...

Malaysia dalam proses lah tu kowt...he3

Saifullah [SwordOfAllah] said...

err... kalo nk optimis..
bole ler kot..
hehe~

~nazierah~ said...

alam tercemar bila iman terhakis xD
bce2..

http://saifulislam.com/?p=274

Aku_diriku said...

btol la ape ko ckap epul(saifullah)..
skng ni mmg ssh ah nk jga kebersihan sbb iman sendiri pon x terjaga..

Saifullah [SwordOfAllah] said...

bkn kbrsihan jer..
tu la yg dikatakan iman dgn akhlak x bole t'asing, iman mnjaga akhlak..
trmasuklah kbrsihan..