Saturday, February 28, 2009

Kisah Pahit Manis Perpindahan Dari Kelas Agama ke Kelas Sains (KISAS)

Saje nk cite kisah dlu tyme awl2 taon fm4(2007), tyme nk tuka kelas dari klas agame ke kls sains.

Alkisahnye bermule...
Cne ak bole dpt aliran agame(akaun) kt KISAS??..So nk cte sket, cne bole dpt KISAS aliran agame sdgkn ak xnk pon aliran agame(akaun). Senanye ak x isi pn borang ke SBP tyme fm3, coz prsn trlalu cnta kt samten(cehh), smpekn ak dh ckp kt most of ckgu2 samten yg ak xnk pnda mne2 SBP or MRSM.. ha3, poyo sket. Tp lps ak dpt 9a dlm PMR, pak long ak yg ade rame knln kt KPM kate nk tlg ak msk satu skola SBP yg sgt bgs, KISAS, ak pn x pnh dnga skola ape tu.. Ak dgn x bpe nak, ckp ok jer laa.. So, pak long ak pon tlg r ak msk dlm KISAS, sbb kwn baek pak long ak merupekn kwn baek pengetue KISAS tyme tu, Ust Abdullah Md Din. Tp disebabkn p'mohonan last2 minit, ak ditempatkan dlm kelas aliran yg x rame org, iaitu kls agama(akaun).So, cm gitu la kisahnye ak dpt kls aliran agame..

Ak mule2 mmg xnk pnda skola, tp rame yg kate bgs sgt KISAS tu, ak pon dnga la nasehat dowg. 1st day kt KISAS, tyme ari pndftaran, ak tgok name ak kt kls 410. So, pegi la kt meja pndftran kls 410, tyme tu Ustzh Norhayati jage kls 410. Lps dftr je tros ak tnye kt ustzh tu, "ckgu, kt sini snng ke x nk tuka aliran??". Tapi, ustzh Norhayati kate, "Kamu masuk je dulu, lps ni baru pike cne nk tuka aliran."Adehh, hmpe ak tyme tu. Tapi x putus ase, lps je pndftran, ak ngn mak ak gi kantin, nk jmpe ngn pngetue, Ust Abdullah Md Din, nk tnye cne nk tuke aliran? Pstu Ust ckp, "urusan nk tuka aliran ni bukan kuasa ustz, tp kuase KPM, kamu nk tuka kamu kene pegi tnye org2 KPM." Agak hampe r gak tyme tu..

Kt asrama lak, ak tnye sume senior2 fm5 cne nk tuke aliran, tp mlngnye sume x support ak nk tuka aliran.. Sume kate, "baek ko stay je kt kls agama, nnt dh tuka kls sains baru nyesal, susah dooow!!". Hampe lagi..
Tapi ak x kire, ak nk gak tuka kls sains. Tyme ade prjumpaan sume dak2 baru fm4 dgn ckgu Haznah, ckgu ade bukak slot prtnyaan. Ak dgn berani nye pegi dpan tnye kt ckgu, " cne nk tuka aliran??". Lps tu ckgu pon x support ak, ckgu kate baek stay je kt kls agame tu. Hmpe lagi..
Pstu ade lak prjumpaan sume dak2 baru fm4 dgn ckgu kaunseling, pstu dlm prjumpaan kt dewan besar tu ckgu fairuz ade mbuka twrn kpd sape2 yg dlm klas aliran sains nk tuka ke kls agame. Then, ak pn pegi la kt ckgu Fairuz, tnye ckgu bole x nk tuka dr aliran agame kpd aliran sains.. pstu ckgu ckp, " sori la, x de la.." Hmpe lagi.. adehh.
X cukup ngn usahe ak, umi n abah ak pon usahe nk mntak tuka aliran utk ak. Umi Abah ulang alik ke putrajaya nk mntk tuka aliran. Tp asek x dilayan je.. Sian parent ak. Hampe lg..
Tp, ak still optimis nk tuka kls sains. Kt bilik ak dh pnoh buku2 sains(fizik/bio/kimia) sbb ak yakin ak mst dpt tuka nye, tp mgkn lmbt. Dlm pnungguan ak tu, ak bnyk la blaja dr dak2 kls sains ni. Yg bznye, rame dak batch ak mnyokong prjuangan ak.. haha!!

3 bulan lbeh dh brlalu, ak still x dpt msk klas sains. Shngge pd suatu ari, ari rabu ptg tyme ak tgh wt latihan kwt PKBM, ade org pggil ak.. Ktenye mak bpk ak dtg. Ak pn mntak kebenaran kt askar tu nk kuar dr kawat jap, sbb nk jmpe parent. Ak pon pelik gak umi abah dtg tyme tu, sbb slalunye dtg tyme weekend jer, ni dtg ari rabu lak tu. Tmbh2 x bgtw nk dtg. Ak pn pegi la kt umi abah kt sblh dewan besar. Pstu umi ak mmbuka prbncgn," alang(pggilan ak dlm family).. umi n abah dh berusahe hmpr setiap ari ulang alik putrajaya, bncg ngn org KPM tu, nk mntak tuka klas. Tp mntak maap, umi n abah x brjaye gak nk mntak tuka. Pngarah tu ckp mmg x bole tuka dh". Perghhh.. sdey giler! Tyme tu ak rse ak dh mule serasi ngn KISAS, tp tyme tu gak la mse dpan ak kt KISAS cm xde jer(cehh.. hehe). Dh abes bncg, abah ak lak bgtw, " abah rse mmg dh xde hrpn la, abah rse alng pnda je la skola samten balek." Haha.. ak dh rse dr 1st day lg yg ak akn pnda skola samten balek. Then, parent ak bg ak surat benti skola kt ak, parent ak soh bg surat tu kt pngetue dlm mase t'dkt. Ak pn angguk je laaa...

Then kt asrama, ak bgtw mmbe yg ak nk pnda skola. Tp ak x bgtw sume, ak bgtw mmbe2 rpt ak jer. Xpecially dak2 bilik ak(A208). Yg ak igt, ak ade tnjuk surat brhnti tu kt faiz farhan n dayat(yg len x igt lak). Dowg pn pjuk2 ak jgn pnda. Pstu ak bgtw dowg, kalo ak x pnda ak kene dok je la kls agama, ak mne mnt lgsng bnde2 akaun ni. Selame nk dkt 4 bulan ak blaja akaun, mmg xde mnt lgsng, n ak pn x b'mnt nak meminatkn diri kpd akaun ni. So, ak pn kate dlm mse t'dkt ni ak akn pnda.. "korg tggu je laaa..".

Tetapi ade yg m'hlg.. Pd suatu ptg, ak t'tido kt bilik pstu bgn lewat. Ak pn dgn cuaknye bgn cpt2, gi skola utk prep ptg. Tyme tu ak sorg je dlm pjlnn gi skola. Lps je ak turun dr jejantas, ak nmpk satu kete Toyota UNSER yg sgt familiar dpn pjbt skola. "Ehh.. tu unser pak long ak". Ak pn pegi dkt ngn kete tu, tgok2.. ak nmpk pak long n mak long ak. Dowg dtg dr tmpt keje ke KISAS sbb nk jmpe ngn pengetue, tyme tu pngetue dh baru, Ust Mohamad Awang. Paklong ak dnga yg ak nk pnda samten balek coz x dpt msk aliran sains. So, paklong ak nk tlg ak skali lg gune org dlm KPM. Ak pn kate, x ya r susah2.. "Mmg xkn dpt pon, umi n abah dh try dhh"(tyme ni dh x optimis dh, hehe). Tp PakLong ak kte dye still bole bntu, jgn riso. So, ak pn mngguhkan hasrat ak nk pnda skola dlm mse trdkt.

Lps lbey kurang smggu lbeh, ak call paklong ak, tnye prkmbgn. Tyme ni la ak rse ak manusia yg plg gumbira kt KISAS. Paklong ak kte ak bole tuka kls sains esok gak!.. Hahahahaha... Alhamdulillah, syukur gler! Ak pon bsoknye jmpe pngetua, kate nk tuka kls. Ust pon kate, "ok2.. Smlm pakcik kamu ade telefon ust". So, nk dkt2 akhir bulan 4 baru ak tuka ke kls 409!! Selame ni, kls 409 sblh je klas agame. Sblm ni, ble ak kuar dr kls 412(tyme tu ak dh tuka kls 412, sbb trok ujian diognastik) ak mst lalu kls 409, ade r gak curi2 dnga Mr Wong pnye kls fizik, tp x phm ppe pon, haha.. At LAst, ak dpt gak msk kls tuh! So, ak pn struggle la blaja subjek2 sains, sbb lg 3 mggu lbeh je lak nk mid-year exam. Ckgu2 sume soh blaja elok2. Ak happy gler tyme tu!!..

Tp cite sedih x abeh lg.. Lps dlm smnggu ak dlm klas 409, tetibe pade suatu pagi Naim ngn Firdaus dtg klas ak, then dowg kate kt ak yg Ckgu Haznah nk jmpe, dowg tmbh lagi, "kitowg nmpk muke ckgu cm marah jer.. jage2 sket tw..". Tyme tu ak dh bole agak ape akn trjadi. Smpe jer ak kt pjbt, Ckg Haznah soh masuk bilik ckgu. Dlm bilik tu la ak dimarahi oleh ckgu sbb tuka kls tnpe ikot prosedur yg btl, sbb senanye pngetue nk tlg ak, ust juz mskkan je ak kt kls sains tnpe ikot prosedur yg sbenar. Ak pn pjuk2 r ckgu, nk stay kls 409, smpe b'linang mate ak, hahaa... Tp ckgu ckp, "xde!! Saye nk kamu pnda balek kls 412 besok!.." Adui.. Hmpe lagi. Lps kene mara, ak gi tnds yg dkt sblh dewan kecik tu. Pike ape nk buat... X pnh ak rse sdey cmtu sblom nii, ak pnye sdey n tensen smpe nk gile tyme tu! Siyes ak ckp... Last2, ak b'tekad, ak xkn pinda! Ak akn buat bodo jer! "Kalo nk sesuatu kite kene jd degil!" Motto yg t'cipte dlm tandas tyme tu..

So, ak pon stay je kt kls 409, ak x cite kt ssape pon. Tp, tkjot ak dibuatnye ble ckgu Ainon(guru kls 409) tw psl bnde tu.. Tp alngkah gumbira nye ak ckgu kate ckgu akn sokong ak.. woo... Gumbira gler!~ Ak pn buat cm bese, smpe la tyme pekse mid-year. Ade cte lagi, pd ptg hari 1st mid-year exam, tyme tu paper 1st adlh BIO yg susah gler, ade sorg ustzh dtg kt ak, n uszth tu nk smpekn psnn ckg Haznah kt ak, ustzh tu ckp ckg Haznah pesan kalo ak still nk stay dlm kls sains, ak kene score 6A keatas dm mid-year, dn 3 subjek dr subjek addmath, fizik, kimia n bio mst A. Perghhhhh.. Ak cuak gler, Bio td dh la susah gler.. Ak pon nk sdapkn ati ak ckp, " alaa.. 6A jer, PMR pon ak dpt 9A!!" Pdhl dh cuak dh.. Ak pn struggle la gler2 mid-year exam tu. Akhirnye ble kuar result, ak lps requirement tu!! Cayala, ak bole stay kls sains tu!!.. Gile gumbira tyme tu, skali lg ak rse ak la org yg plg gumbira kt KISAS tyme tuh! hehe.. So, smpela tyme SPM ak dok kt klas sains....

Tu je la cite ak utk post kali ni. Kt ksmpatan ni gak ak nk ucap bnyk2 time kasih kt pihak2 yg bnyk support ak, xpecially ckgu2 ak trmasuklah ckgu yg plg brjase iaitu Ckgu Ainon n Ckgu Haznah yg dh bg cbrn yg mmbuat ak usahe lbey. Mmbe2 ak, dak2 bilik ak dlu A208.. dayat, faiz n wan paan. Then, naufal, taufik affandi, Din pele, yg bnyk aja ak fizik. Ali Imran, amer soutul, Alyas, Firdaus Izaree, Pojak, hafizan n sume dak2 klas 409 yg bnyk aja ak sume subjek sains.. Dak2 2nd flour Thariq 2007, yg bnyk ajar ak gak. Senior2 xpecaily abg2 restu.. Abg Fuad Jaafar yg ajar ak BIO.. Dan snng cte sume laH! Sori kalo ade nme x mention..

19 comments:

amiR muJahiD said...

Waa...
nak nanges aku baca citer ko ni...
sbnrnye aku tau pasal cikgu Haznah marah ko tu...
sbb bla balik drpd jmpa cikgu...
mata ko merah giler...~serius beb aku sdar~
tp x berani nak tnya pape...
huhu...apa2pn...
best sgt sekelas ngan ko...
walaupn kita suka sgt gaduh2 manja...
haha...manja ker??
aku pn slalu urut2 ko bla ko ngantuk...
ko slalu kutuk gelak aku yg comel tu...huhu...
bnyk knangan kita bersama kan???
aku mintak maap ek...
aku bnyk slh ngan ko...
aku harap kita semua berjaya k...
results dah nak kuar ni..
huhu...

p/s:amer soutul tu amir hamzah ker aku haa???hehe...

nurul_sabrina said...

ow..
itu ke kisahnya pertukaran klas ko..
susah gile..
tp bagus!ko still bejuang..

"Kalo nk sesuatu kite kene jd degil!" Motto yg t'cipte dlm tandas tyme tu..

konklusinye..tndas tmpat mndptkan motto..

haha..

papepon..congrats yg ko pass requirement tu..respek la..dala susah tahap x egt..

Saifullah [SwordOfAllah] said...

amer,
hahaha.. btl3.
btl ke ko prsn?? adeiii.. ak igt xde sape prsn, ak pnye la cover gler2. Ade gak org prsn..
mmg bnyk kngn kte dlu..
ak pon mntak maap bnyk2~

sabrina,
hehe.. ble dh tensen cm2 r kuar motto, bkn takat kt tandas jer..
ak pn x sgke bole lak lps requirement tu..

ainazirah said...

woo, respek habisla.. (jgn prasan lbey2 lak, bahaye2.. haha~)

klu ko pindah spe la nk dpt silver medal mse kuiz fizik, spe la nk pnuhkn klas 501 tuh, spe la pulak nk jd TKU1 eh, KU kisas (even kejap pun) ahakz~~ (boleh ckp lg, tp x habis kang~~ haha)

awe said...

owh..
kalo aku tensyen kne pegi dptkan moto kt tndas r..
haha..
weh..aku nk mnx maaf kt ko byk2...
sbb ms f4 aku xsuka gile kt ko..
egt x ko lwn pantun ngn aku ms mggu bahasa?
lwn forum...
huhu...
nape eh aku xsuke? xegt la.
tp ko senanye ok je..

ok ke?

~nazierah~ said...

waa...
bgus sei...
tyme tuh kecoh gak cte
pasal ckgu cbr2 tuh..
tp ak xtwu lak mne 1 orgny..
hu3..
ap2pn syabas lor...

teknodaie said...

pergh..bes siot cite ko..sbenarnya cikgu haznah jugak yg telah mendorong ko stadi btol2 scara tidak langsung..huhuh

ALIAS said...

huhuhu..sedih gak citer dramatik nie...tp apepun ko dah buktikan kat sume yg ko boleh..sorilah kalo aku ade wat salah kat ko mase dok sebelah ko-(kaki tido mcm aku gak)...doakan kejayaan kite bersama for SPM..WASSALAM..

Saifullah [SwordOfAllah] said...

aisyah,
xde nye perasan..
ko pn puji lbey2 lak, haha~
kontrol2..

awe,
oo.. ak igt ble kite lwn pantun tu,
bpk terer ko mse tu, klh terok kitorg, haha..
tp asl lak x suke ak?? ak ade wt slh ke?? ke ko t'cabar coz ak lbey tere dr ko?? hahaa..
xde laa..
lgpon ak rse ak pn x pnh x puas ati kt ko, cume ade ktuk2 sket.. hehe~ sori2.

nazierah,
kecoh ke? ak x pnh cte kt spe2 tyme tu, mmbe2 baek ak jer ak cte..
ppepon, thnx..

matyan,
mmg lorr.. ak pn rse ckgu haznah la antare org yg plg bnyk bjase..
ak pn x tw la cne prestasi ak kalo ak x melalui hlgn tu sume..
hehe~

alyas,
kite sme2 kuat tido dlu..
ko tido ak urut, ak tido ko urut lak, due2 tido cne?? hehe..
ak pn bnyk2 mnta maap!!

husna said...
This comment has been removed by the author.
husna said...

seyesly..
tabek rr..
berpgng tegoh pd kyakinan diri..
ceywahh..tp kan..disebbkn kes tuka-tuka nih la ko feymes satu skula..
caye x??
pape pom..tahniah ats plhn yg btoll..
musti grateful sggh kt pn haznah n pn ainon kan??
btw..ampun maaf gak ats sgala kslhn yg penah dibwat..

Saifullah [SwordOfAllah] said...

husna,
hehe.. ye ker??
dh ckgu bngang ak tuka kls sukati, mmg la feymes, hehe..
mekasih~
ppepon, ak pn mntak maap!

tim said...

tabik spring r ngan keazaman ko..
bagus2..
pelik gak ek..ko tak pnah dga nme 'kisas'
ak yg duk kat johor ni awal2 mmg bcite2 nak masuk kisas..
hehe..
ko syg samten eh..ble da masuk kisas..mne lbeh syg?kisas ke samten..

Saifullah [SwordOfAllah] said...

tim tam,
mekasih ye patimah..
hehe..
xde la hulu sgt smpe x pnh dnga lgsg KISAS, tp x pnh tw lak ex-skola kite tu bgos sgt, n x pnh t'ingin n msk pn..
dh msk KISAS,
mstla lg syg KISAS!!.. hehe..
x bole ckp pnjg2, nnt dak samten mara lak...
idop KISAS!!

Anonymous said...

sheikh x abes 2.
idup thariq huhuhu...
~abu~

annas said...

fuh! gile sadis citer ko ni. aku bace pun rase hampe. hahaha. papepun tahniah dgn sbb keazaman ko tuh, ko jd sorg yg top kat kisas.....dan duk barisan dpan aku mase 5/1.huhuhu

Saifullah [SwordOfAllah] said...

annas,
alaa..
ko lg tere dr ak.
Thanx yer~

niklaila said...

ak xsgka ko pny cite complicated..
sbb 2 ak tabik ngn ko...
walaupun ak xknl ko...
ak berdoa byk2...
ad keazaman n keberanian cam ko...
anyway bnda dh lepas..

Saifullah [SwordOfAllah] said...

niklaila,
c0mplicated?
mm, ak rse tyme tu je ak rse c0mplicated,
dh lps tuh rse cm bese lak,
haha.
Uih, al xde la perfect sgt, doa nk azam n berani cm ak, cm ak nih p0wer gler, haha..
bt0l2, bnde da lps kn~