Monday, February 16, 2009

Dosa Derhaka kpd Sultan > Derhaka kepada Allah?

Dlm post ni sye nk mngajak sume utk brfikir sejenak mngenai isu yg hangat diperkatakan pd hari ini, iaitu isu derhaka kpd sultan. Persoalan yg ingin sye ketengahkan adakah dosa kite derhaka kpd Sultan lbh besar drpd dosa kite derhaka kpd tuhan kite dn tuhan sultan kite, iaitu Allah?? Bg sye, pemikiran msyrkt Islam M'sia pd hari ini mengatakan bhwe persoalan yg sye timbulkan itu adalah benar! MEreka b'pndapat yg dosa derhaka kpd sultan lbh besar drpd dosa derhaka kpd Allah. Buktinya..??

Buktinya amat mudah. Kita lihat shj pd respon msyrkt trhdp kedua2 dosa ini. Lps itu kite bndingkan respon trhdp dosa yg mne satu lbh kuat n lantang. 1st, kite listkan apakah respon msyrkt Islam trhdp derhaka kpd sultan. Akhbar hari ini shj melaporkan trdpt 4 demostrasi dibuat utk mnyuarakan ketidakpuas hati kpd pnderhaka sultan. Satu..Seramai 500 ahli Pergerakan Pemuda UMNO Selangor dan lapan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Melayu berhimpun di hadapan Istana Bukit Kayangan, Shah Alam semalam bagi menzahirkan sokongan dan taat setia kepada institusi diraja slps ade pihak yg mnderhaka kpd sultan. Kedue pule, Pertubuhan Warisan n Persahabatan M'sia mengadakan satu majlis simbolik di KL mnjunjung kasih taat dan setia kpd raja2 Melayu ats sbb yg sama, iaitu krn ada pihak yg mnderhaka kpd sultan. Selain itu, Pemuda UMNO bhgn Seputeh mmbuat laporan polis brhubung tndakan satu pihak ni yg cube mnderhaka kpd sultan. Ke-4, ahli UMNO bhgn Sepang berarak ke ibu pjbt polis daerah Sepang, mnyatakan bntahan kpd pihak yg cube mnderhaka kpd sultan. Semue ni baru diambil drpd akhbar b'tarikh 16 feb 2009, smlm2 pnye blom ambil lg.

Pd mse yg same kite listkan pulak respon msyrkt terhadap isu2 dn gejale2 derhaka kpd Allah. Yg trbaru, isu Valentine's Day. 11 psgn dicekup krn b'dua2-an di tempat smbunyi n gelap. Operasi mngnkap psgn2 trsebut hnye dilakukan di 2 tmpat iaitu sekitar Shah Alam n Hulu langat. Operasi ni dijlnkan bwh JAIS n PERKID. Respon trhdp isu ni oleh msyrkt? Demostrasi? Mne? x de.. Then, kite tgok plak isu fatwa Yoga haram. Bpe rame yg ikot? Bahkan rame lg yg mnntg. Isu fatwa botox lak haram, bpe rame yg ikot. Bahkan artis2 skang dgn slamba mngaku yg dowg pake Botox. Isu artis2 pake pakaian yg mnjolok mate. Bpe rme yg menegor? Dn bpe rame plak yg mnyokong tindakan menegor tu? Ade mne2 pihak yg kluar wt demonstrasi wt bnthn trhdp artis2 ni? Isu palestine lak.. rame yg tw isu ni. Tp bile ulama'2 muktabar dh haramkn beli produk2 US n Israel, bpe rme yg sokong? Skng tgok sndiri ape dh jd kt McD sumer tu.. pnoh dh!! Kt sini t'ingin nk tnye kt pihak2 yg kluar wt demonstrasi utk mmbnth pnderhakaan kpd raja ni. Kowg x rse ke nk wt demonstrasi bnthn trhdp isu2 pnderhakaan kpd ALlah? agak2 ape yg dowg jwb... ntah ler~

Perbndingan yg sye wt kt ats tu dah mmbuktikan bhwe mentaliti msyrkt Islam pd hari ni mngatakan bhwe dosa derhaka kpd raja lbh besar drpd dosa derhaka kpd Allah. Tetapi masih ade prsoalan yg timbul, betulkah b'dosa kite derhaka pd sultan skang nih?? Adakah sultan skang trmasuk dlm glgn pemimpin yg Allah prkatakan dlm ayat,"Wahai orang-orang yang beriman! Taatlah kamu kepada Allah dan taatlah kamu kepada Rasulullah dan kepada Ulil Amri (orang-orang yang berkuasa) dari kalangan kamu"(Surah An-Nisa':59)??... Kalo ckp trg2 lak nnt blog ni kene block, adeii~

Sye rse blog sye ni x prlu di 'block' ats sbb ade unsur2 p'hinaan kpd raja. Ape yg sye tulis adlh, sye mngajak sume utk memikirkan ttg msyrakat skang nih, bukan utk m'hina raja kn.. Sori la SB(special branch) yer, jgn lak block blog sye ni, hehehehe~

9 comments:

nurul_sabrina said...

huhu..
nice post!
bilelah artis2 skrg ni nak pakai baju cukup kain..
nak komen pasal artis2 pun hanya mampu tulis=komen dlm paper..
sal boikot tu,hmm..no komen..tepuk dada tanya hati..sedih gak tgk mereka stil penuhkan tmpat2 cmtu..

Saifullah [SwordOfAllah] said...

btl2.. tu yg ak nk t'muntah tu tgok dowg ni gler2 nk prthn institusi raje.. demonstrasi sne sini, adoyaiii...~hehe.

amiR muJahiD said...

epul...
ak rase ni first time...
ak stuju sgt2 ngan pendapat ko...
katanya takut derhaka pd sultan...
dosa pd Allah x pernah pulak nk pikir...
rakyat Msia ni bnyknya wat sesuatu ikut nafsu...
adeh...apa2 jelah...
ak rasa Allah dah beri kita semua akal fikiran tuk dignakan sebaiknya...
yg baik jdkn tauladan,yg buruk buang jaoh2...

p/s:ak pn manusia biasa...lemah,hina lg dina...mintak maap kalo slh tulih...

mynmeisazm :) said...

saifullah!
jangan sampai aku flag blog ko!
hehehe..
guro2..
aku stuju 150%!

Saifullah [SwordOfAllah] said...

amer, bukanke ko mmg slalu stuju ngn ak, hehehe~
post ni bkn ak tuju kt org len jer, kt kite2 gak trmasuk r ak yg bnyk dose nih kn.. btol2~

azim, ko nk flag?! xpe2.. haha. asl 150%?? x 400% ker~

ainazirah said...

oh, nice post (shmart...wahaha~) ...weh, klu kne flag/block, aku wat demonstrasi maya ek... ape nk jadik~ ape nk jadik~

Saifullah [SwordOfAllah] said...

yelah2, ak arap ko jd ketue demonstrasi bhgn mslmt yer! hehe..~

afif said...

bagusla epul....ingatkan takde yg berani nk ckp psl ni.....ak sentiase akn menyokong kau...

Saifullah [SwordOfAllah] said...

syukran afif~
rme je senanye yg berani, xplore r lg blog2 nih..bnyk gler!